İçeriğe geç

AnasayfaBlog

Gıda Ambalajının İklim Değişikliğine Etkisi

Plastiklerden ambalaj üretiminde kullanılan diğer toksik yan ürünlere kadar gıda ambalajlarının çevresel etkisi çok büyüktür.

Modern gıda ambalajları, gıdayı güvenilir, uzun ömürlü ve temiz hale getirmenin bir yolunu sunar. Ne yazık ki çoğu gıda ambalajı tek kullanımlık olacak şekilde tasarlanmıştır ve geri dönüştürülmez. Ambalajlar çöpe atılır ve gezegenimizi kirletir.

Hava ve toprağımız da dahil olmak üzere, gıda ambalajlarının başka çevresel etkileri de vardır.

Ambalajsız gıda bulmak zor olsa da hayvanlara, insanlara ve çevreye daha az zarar veren ambalajları seçme fırsatlarımız vardır.

 

Gıda Ambalaj Çeşitleri

 Kullanılan ambalaj türü, gıdanın nereden satın alındığı, ambalajın kullanım amacı ve ürünün tüketilmesi için gereken zaman gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Örneğin market yiyecekleri tipik olarak cam, metal, plastik veya mukavva kaplarda satılır ve genellikle birden çok katmanla kaplanır. Bu kaplar daha sonra plastik veya kağıt market poşetlerine yerleştirilir.

Paket yiyecekler genellikle plastik veya alüminyum folyoya sarılır, ardından kağıt, plastik veya strafor kaplara ya da kağıt torbalara ve son olarak plastik market poşetlerine konur. Bu poşetler plastik çatal-bıçak, peçete ve pipet de içerebilir.

İşlenmiş gıdaların çoğunda birden çok ambalaj katmanı vardır. Örneğin bir gıda maddesi bir kaba konulabilir, kâğıt veya plastik ambalajla kaplanabilir, bir karton kutuya konulabilir ve ardından genellikle tekrar plastik ambalajla kaplanabilir.

Geleneksel olarak cam, metal veya plastik şişelerde veya teneke kutularda bulunan birçok gıda maddesi artık çok katmanlı plastik kaplı torbalarda veya kartonlarda bulunmaktadır. Mevcut gıda üretim ve tüketim uygulamaları için çok fazla ambalaj kullanılıyor ve sürekli olarak yeni ambalaj çeşitleri geliştiriliyor. Üretilen gıda malzemelerinin yaklaşık üçte ikisinin gıda ambalajına girmesine bağlı olarak ambalaj endüstrisinde en büyük talebi oluşturuyor.

 

Kağıt Bazlı Ambalaj İklim Değişikliğiyle Mücadeleye Yardımcı Olur

İklim değişikliğini azaltmanın üç yolu vardır: Sera gazı (GHG) emisyonlarından kaçınarak, sera gazlarını (karbon) ormanlarda ve orman bazlı ürünlerde depolayarak ve sera gazlarını atmosferden yakalayarak. Kağıt bazlı ambalajların üretimi, kullanımı ve geri dönüşümü üçüne de katkıda bulunur.

Sürdürülebilir ormancılık uygulamaları, iyileştirilmiş toprak ve su kalitesi gibi diğer ekosistem hizmetlerini geliştirirken, ormanların atmosferik karbonu yakalama ve tutma yeteneğini artırır. Yeni ağaçlar dikmek, seyreltme ve reçeteli yakma yoluyla orman sağlığını iyileştirmek uzun vadede orman karbonunu artırmanın yollarından bazılarıdır.

Kağıt Bazlı Ambalajlar

  • Diğer Ambalaj Malzemelerinden Daha Fazla Geri Dönüştürülür
  • Sağlıklı Ormanları Destekler
  • İklim Değişikliğiyle Mücadeleye Yardımcı Olur
  • Pratik, Faydalı ve İlgi Çekicidir
  • Tüketiciler Tarafından Tercih Edilir
  • Çevresel ve Sosyal Fayda Sağlar
  • Tükettiğinden Daha Fazla Kaynağı Korur

 

Ne Yapabiliriz?

Tüketici ambalajlarının iklim krizi üzerindeki etkisini azaltmanın yolu gıda alırken ve tüketirken daha iyi seçimler yapmaktan geçiyor. Tüketiciler olarak gıda seçimlerimiz, ne kadar ambalaj kullandığımızı ve dolayısıyla ne kadar çöp ve geri dönüşüm oluşturduğumuzu etkiler. Geri dönüşüm çöp sahasına giden ambalaj miktarını en aza indirmeye yardımcı olurken bazı temel seçimler ambalaj ihtiyacını daha en baştan ortadan kaldırabilir.

  • Gıda ambalajlarının çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini daha derinlemesine inceleyin.
  • Tek kullanımlık yiyecek ve içecek ambalajlarının kullanımını azaltın.
  • Alışveriş yaparken ve evde gıda ambalajı miktarını azaltın.
  • Yeniden kullanılabilir alışveriş poşetleri taşıyın.
  • Plastik poşetlerden mümkün olduğunca kaçının.
  • Yeniden kullanılabilir, paslanmaz çelik kahve kupaları ve su şişeleri taşıyın.
  • İçecekler için plastik pipetler yerine paslanmaz çelik pipetler kullanın veya hiç kullanmayın.
  • Mümkün olan her yerde ve her zaman plastik ambalajlardan kaçının.
Diğer Bloglar

Sertifikalarımız

GS Packaging müşterileri olarak her zaman çevre dostu çözümleri tercih etme seçeneğiniz vardır. Sertifikalı paketleme seçenekleri sunuyoruz ve müşterilerimizin paketleme gereksinimlerini marka değerleriyle uyumlu olacak şekilde optimize etmelerine yardımcı oluyoruz.

GS-Packaging-Logo

Görsel Sanatlar Ambalaj, 1977 yılında Mehmet Ulu tarafından kurulmuştur. O günden bu yana müşterilerimize en iyi hizmeti vermek, en iyi yerli üretici olmak ve uluslararası pazarlardaki yerini sağlamlaştırmak her zaman ana hedefimiz olmuştur.

BİZE ULAŞIN

Merkez Ofis & Fabrika

Yüzyıl Mah. Mas-Sit. No:198 34218 Bağcılar/İstanbul

Eposta: info@gorselsanatlar.com.tr
Telefon: +90 (212) 629 00 58
Faks: +90 (212) 629 00 62

Almanya Ofis

Zur Alten Gesenkschmiede 4 D-42781 Haan
Tel :+49 (0) 2129 3790941
Cep :+49 (0) 170 2607271

ABD Ofis/Depo

3382 Commercial Avenue Northbrook IL 60062
Tel :+ 1 (872) 248 94 70
Cep :+ 1 (847) 284 52 92